Aktiviteter på Aspöja

Bada och Basta

Bad och bastu har en lång historia av att vara en social aktivitet. Att spendera tid med vänner i en bastu och simma tillsammans i havet är en rolig och avkopplande aktivitet. För de som föredrar att koppla av ensamma kan bad och bastu vara en fristad där man kan reflektera och få tid för sig själv. Oavsett om man väljer att njuta av bad och bastu ensam eller i sällskap av andra, är det en utmärkt aktivitet för att koppla av och ta hand om både kropp och själ.

Bastu finns vid stugorna hos Kloka Gubben (Stora Stangklabben).

Se Bilder Och Läs Mer
Skärgårdstrollet

Ulrika Gustafson driver ett roligt projekt för barn på Aspöja baserat på boken "Skärgårdstrollet" av Elin Söderholm.

I en mysig lekpark i naturnära miljö kan dina barn få hälsa på skärgårdstrollet för att leka och pyssla.

När trollet är på plats kommer det att finnas mer uppstyrda aktivieter, men det går även bra att besöka och upptäcka lekparken på egen hand när trollet inte är där.

Se Bilder Och Läs Mer
Galleri Sjöboden

Boel Mårtensson heter konstnären som målar fascinerande vackra akvareller med motiv hämtade från Aspöja och den omgivande skärgården. Boel är boende på ön och hennes galleri är öppet året om även om de flesta besökarna kommer sommartid.

Galleri Sjöboden ligger där vägen tar slut på den västra sidan av Aspöja. Konstnären bor några hundra meter från sitt galleri och är därför oftast tillgänglig för den som vill titta och kanske köpa någon av hennes fina akvareller.

Se Bilder Och Läs Mer
Jogga, vandra och njut av naturen

Den idylliska ön Aspöja presenterar ett unikt kulturlandskap, med exklusiva stigar och grusvägar som saknar motstycke i skärgården. Att fördjupa sig i den uppiggande havsbrisen medan du joggar eller promenerar längs stigarna är en oöverträffad upplevelse. Terrängens kvalitet och den uppfriskande atmosfären garanterar ett enkelt och föryngrande känsla.

Se Bilder Och Läs Mer
Paddla, ro & upplev naturen

Det finns inget så lugnande som att driva sig själv över lugna vatten genom personlig ansträngning. Med hjälp av en kajak eller robåt kan man ge sig ut i naturen och få en glimt av sälar, havsfåglar och andra aspöja djur.

Kloka Gubben har all utrustning som behövs för att kasta loss och ge sig iväg.

Se Bilder Och Läs Mer
Sjöfågeljakt och lerduve skytte

Genom Kloka Gubben (Stora Stangklabben) kan man få hjälp att planera lerduveskytte samt sjöfågeljakt. Dessa evenemang sköts av erfarna fiskare och jägare som är fast boende på ön.

Se Bilder Och Läs Mer
Aspöja Grönt

Aspöja Grönt odlar samt säljer grönsaker och delikatesser på Aspöja. Här kan man handla tomater - olika sorter, paprika, gurka,, sallad, squash, aubergine, sockerärtor, vitlök, Hari kuvert mm.

Förädlingen består av att man bland annat gör grön och röd pesto, marinerad vitlök, sylt samt olika inläggningar av jalapeno m.m.

En stor del går till Forsmans restaurang och en annan del till Arkösunds hotell.

Se Bilder Och Läs Mer
Förädlad fisk

Bröderna Aronsson förädlar idag nästan all fisk själva, framförallt till fileér, rökt fisk, inläggningar & pateér mm. Idag utgörs grunden av ål, sik, aborre, gös, flundra mfl.

Den förädlade fisken säljs såväl direkt till konsumenter, som till restauranger. Försäljningsställen finns sommartid både hemma vid Birkö, samt längst ut på Kajen i Arkösund, som används såsom "hemmahamn" för den här delen av skärgården.

Se Bilder Och Läs Mer
Matupplevelse På Forsmans

Njut av en lunch tillredd av närproducerade råvaror i skärgårdens lummiga famn. För Kloka Gubbens gäster är Forsmans restaurang en naturligt god matupplevelse.
Helen Forsman är ett genuint aspöjabarn, här är hon född, här gick hon i skola, här växte hon upp för att, som så många före henne, ge sig av och söka ny kunskap och erfarenheter bortom hemön. Helen återvände hem igen för att ta över barndomshemmet, gården som gått i arv på hennes pappas sida i minst nio släktled sedan 1700-talet.

– Det är inte alltid lätt att återetablera sig för hemvändare som lämnat ön för något annat, förklarar Helen, men det har gått över förväntan och nu börjar vårt företag kännas stabilt. Det är nödvändigt att ha flera ben att stå på för oss skärgårdsbor.

Helen driver, med hjälp av maken Niklas, Forsmans Lax & Lamm som erbjuder närfångad fisk och kött från egna lamm och kor. Näringsgrenar och kunskap som gått genom tiden från generation till generation.

Nytt är dock en matservering som serverar genuin husmanskost till besökare på ön från midsommar till mitten av augusti. Gästerna är allt från turistgrupper och konferensdeltagare till paddlare, seglare, sportfiskare och fågeljägare som tar iland för att få sig en bit mat längs dagsrutten.

Forsmans erbjuder även cateringservice till grupper som vill ha sin mat levererad till något speciellt ställe, till en midsommarfest, en bemärkelsedag eller något annat.

Råvarorna är naturligtvis lokala och alltid de bästa. På Aspöja och i närområdet finns helt unika naturmarker för djuren. Lammen föds på våren och betar hela sommaren och hösten i fullständig frihet. Här växer olika örter och gräs som ger ett mycket smakrikt kött. Lammen tillåts växa långsamt och djuren utsätts aldrig för långa stressande transporter eftersom även slakten sker lokalt. Samma sak gäller för korna. Den som besöker Aspöja ser dem rofyllt beta på naturängar och i vassruggar i ett liv helt utan stressfaktorer. I förädlingskedjan ingår även eget rökeri för både fisk och kött.

Att äta här, är ett matminne man tar med sig hem och drömmer sig tillbaka till under vinterhalvåret.

Se Bilder Och Läs Mer
Fiske

Aspöja erbjuder ett överflöd av fiskemöjligheter, vilket ger entusiaster en verklig skattkammare av fiskeupplevelser. Vatten runt ön är rika på en mängd olika fiskarter. Oavsett om man föredrar att fiska från land eller från båt, kommer fiskare på Aspöja inte att bli besvikna.

Förutom att fiska kan besökare också njuta av den vackra naturen och stillheten på ön. En dag ut på sjön, omgiven av lugnet och naturen, kan vara en perfekt flykt från stadslivet.

Se Bilder Och Läs Mer
Denna hemsida och all dess innehåll är under Copyright © 2024 Obehörig återanvändning eller publicering av detta material är strickt förbjudet och straffbart inom lagens fulla omfattning.